Blogger Backgrounds

Wednesday, September 7, 2011

KERACUNAN MAKANAN

Apakah Keracunan Makanan?

Keadaan di mana seseorang itu mengalami
  • Loya dan muntah
  • Memulas dan sakit perut
  • Cirit-birit
  • Kadangkala demam dan kesejukan
Bilakah Gejala-Gejala Ini Timbul

Biasanya gejala-gejala ini timbul beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar (beracun) atau beberapa hari kemudiannya.

Gejala yang dialami berbeza dari seseorang ke seorang yang lain bergantung kepada
  • Ketahanan seseorang
  • Jenis racun
  • Jumlah racun yang termakan
  • Umur seseorang
Apakah Punca Keracunan Makanan?

Punca utama ialah makan makanan yang
  • Mengandungi toksin atau racun semulajadi seperti setengah jenis kulat, cendawan, makanan laut (�shell-fish�) dan sebagainya.
  • Tercemar oleh kuman yang merbahaya
  • Tercemar oleh bahan-bahan kimia
  • Tercemar oleh lalat, habuk dan sebagainya


Bagaimana Cara Jangkitan
  • Penjaja/penjual tidak menghirau kebersihan diri dan juga kebersihan gerainya
  • Penjaja/penjual tidak mengamalkan kebersihan ketika menyediakan makanan
  • Menjamah makanan dengan tangan yang kotor
  • Penjaja/penjual mendedahkan makanan kepada lalat, habuk dan sebagainya
  • Pengguna tidak peduli tentang kebersihan makanan yang dibeli
Bolehkah Masalah Ini Diatasi?

Masalah ini boleh diatasi jika kita semua sebagai pengguna, menuntut hak-hak kita untuk

  • Memilih makanan yang dijual oleh penjual yang mengamalkan kebersihan
  • Menjauhi gerai-gerai yang kotor dan tidak mengikut peraturan kebersihan
  • Mendapatkan sokongan dan kerjasama kawan dan saudara mara supaya menjauhi dari membeli makanan dari gerai yang kotor
  • Menegur penjual yang tidak mengamalkan kebersihan
  • Melaporkan penjaja/peniaga yang kotor kepada Pejabat Kesihatan/Majlis Bandaran
Bolehkan Keracunan Makanan Berlaku Di Rumah?

Ya ..
Jika tidak mengikut amalan-amalan kebersihan semasa menyedia, menyimpan, menghidang dan juga semasa makan makanan

Patuhi amalan-amalan yang baik untuk mencegah keracunan makanan seperti :
  • Basuh tangan selepas ke tandas dan sebelum mengendali, menyedia dan menyentuh makanan􀂃 Jangan ambil makanan dengan tangan. Gunakanlah penceduk, garpu, sudu atau penyepit yang bersih
  • Gunakanlah alat-alat yang bersih untuk menyediakan makanan. Jangan gunakan alat-alat yang sama bagi makanan mentah dan yang dimasak
  • Simpan atau tudung makanan supaya terlindung dari lalat, serangga dan habuk
  • Simpan semua bahan makanan yang mudah rosak seperti daging, ikan, ayam, sayur dan susu di dalam peti sejuk sehingga diperlukan. Jika tidak mempunyai peti sejuk, sebaik-baiknya beli bahan makanan untuk keperluan hari itu sahaja.
JIKA TERJADI KERACUNAN MAKANAN KEPADA ANDA ATAU KELUARGA ANDA
  • Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
  • Simpan makanan yang disyaki menyebabkan keracunan, supaya pihak kakitangan kesihatan dapat membuat kajian selanjutnya.
  • Pastikan orang lain tidak makan makanan tersebut
  • Laporkan semua kejadian keracunan di Pejabat Kesihatan atau Pusat Kesihatan yang berhampiran dengan segera.

No comments:

Post a Comment